Canyoning

 

V pričakovanju novega doživetja smo tiho hodili drug za drugim. Vsake toliko kakšna pripomba in nato smeh. Gozd nad sotesko se je nekoliko odprl in vodič nas je povabil do razgledne točke. Tišino so prekinili glasni vzdihi. Pod nami se je bohotil 27 meterski slap Pršjak. Naš največji izziv. Še nekaj minut hoje do začetka canyoninga.  V majhnem tolmunu smo preizkušali različne canyoning tehnike. Naprej, nazaj, v sedečem položaju, v ležečem položaju, z glavo naprej, z nogami naprej. Vzdušje je postalo norčavo. Škropili smo se, skakali, se drsali po spolzkih skalah. Kot da bi bili spet stari deset let.

Spust po potoku oziroma soteski se imenuje soteskanje ali canyoning s tujko. Canyoning je pogosteje uporabljena beseda.  Oblečeni v neoprenske obleke, s čelado na glavi in obuti v neoprenske čevlje smo hodili po potoku, čez slapove skakali v tolmune, plezali nazaj in večkrat ponovili skok. Vodič nas je zabaval z raznimi zgodbicami o zakladih in pošastih v tolmunih.

Nekje na sredini našega canyoninga smo se soočili z našim največjim izzivom. Spustom po 27 metrskem slapu Pršjaku. Canyoning spada pod adrenalinske športe in ta spust je sprožil sproščanje velikih količin adrenalina. Navezane na vrv nas je en od vodičev spustil do točke, kjer potok v obliki slapu pade v tolmun in kriče smo potem en za drugim padali do njegove najnižje točke. Navdušenju ni bilo konca. Nadaljevanje spusta je minil v živahnem obujanju spominov na ta velik podvig. Canyoning ali soteskanje je zagotovo doživetje, ki ga morate doživeti. V kombinaciji s kakšno drugo vodno aktivnostjo naprimer rafting pa lahko zaokrožite pravi adrenalinski odklop.