Home » Storitve in gradbeništvo » Dimnik in dimniška tuljava

Dimnik in dimniška tuljava

 

Dimniška tuljava mora praviloma biti okrogle oblike, saj le tako omogočimo najmanj tlačnih uporov ki se zgodijo zaradi vrtinčenja dimnih plinov.
Starejši dimnik uporablja še pravokotno obliko, ki je zelo neprimerna za uporabo. Pri pravokotnih dimnikih namreč dim, ki je bliže vogalom, hitreje kondenzira saj se premika počasneje. Zaradi tega se dimi ne gibljejo enako hitro sklozi dimnik, kar povzroča večji tlačni upor. Oglejte si spletno stran, kjer najdete dimnik po ugodni ceni.
Zaradi tega uporabljamo za dimnik različne materiale, pri vseh pa se držimo načela da je notranja stena dimnika čimbolj okrogla. V starejših časih se je uporabljalo sistem gradne elementov v katerih je bila šamotna tuljava. Gradnja je bila za tisti čas enostavna saj so proizvajalci izdelali celoten sistem dimnika.
Dandanes tudi šamotni dimnik ne ustreza več varnostnim zahtevam, ki jih morajo zagotavaljti dimniki. Zaradi tega se v današnjih časih uporabalja dimniška tuljava, ki je narejena iz materialov kot naprimer steklo, keramika ali nerjaveča jeklena pločevinia.