Home » Storitve in gradbeništvo » Fasada in stiropor

Fasada in stiropor

 

Ko nek laik pomisli na to, iz česa je narejena fasada, se najprej spomni na stiropor, saj je ta po navadi sestavni del izolacije kakšne pasje ute ali lesene brunarice. To je povsem logično, saj je idealen za uporabo v fasadnih sistemih, ker omogoča toplotno izolacijo in je bolj paropropusten kot les.

Kljub temu pa je fasada veliko bolj kompleksen načrt, da bo služila svojemu namenu čim več let. Že na začetku se moramo spoznati s pojmoma hidroizolacija in termoizolacija, kar je šele začetek. Pa vendar, če se osredotočimo le na termoizolacijo, je stiropor oziroma ekspandiran polistiren eden izmed nepogrešljivih materialov.

Stiropor mora pred vgradnjo odležati nekaj časa, saj je zanj značilno krčenje, ki s časom izzveni. To se zgodi, ko se pentan izmenja z zrakom v okolici in ko vodna para izhlapi. Če ga prehitro uporabimo, je lahko fasada kmalu mehansko poškodovana zaradi razpoke, zamakanja in odstopanja od podlage.

Stiropor je paropropusten, kar pomeni, da fasada dobro diha. Struktura stiropora je takšna, da je ogromno por, ki omogočajo dobro difuzijo vodne pare.

Z njim moramo ravnati tako, da obdrži kar najboljše delovanje. Brusimo ga z navadnim brusnim papirjem. Za lepljenje uporabljamo temu namenjena poliuretanska lepila. Barvamo le z barvami na vodni osnovi, saj druge barve stopijo ploščo. Režemo ga previdno; z olfa nožem si pomagamo pri tankih ploščah, za bolj debele pa uporabimo lisičji rep.

Stena se ne sme izolirati z notranje strani, saj se potem na ta način zrak v notranjem prostoru hitro segreje in so temperaturna nihanja velika. Zidovi namreč akumulirajo toploto, zato se izolira z zunanje strani.