Home » Jezikovna šola » Francoski jezik

Francoski jezik

 

Francoski jezik ali po njihovo „ la langue française „ je eden izmed svetovno najpogosteje uporabljenih jezikov, če gledamo po številu govorcev. Kaj torej to pomeni? Francoščino govorijo v kar 54 državah po svetu, že ob prehodu v novo tisočletje, davnega leta 2000, pa jo je govorilo okrog 77 milijonov ljudi kot svoj prvi jezik, kot priučeni oziroma drugi jezik pa kar 128 milijonov ljudi. Francoščina je eden izmed številnih jezikov, ki se ga lahko naučite v jezikovni šoli Lingula.

Pa naj zraven vseh tej dejstev povem še kakšno zanimivost… Kot smo že omenili, spada francoski jezik v sam svetovni vrh, tako kot angleščina in drugi jeziki. Pa vendar se je nekaj časa porast angleškega jezika tako razvijal, da so bile francoske oblasti prisiljene sprejeti ukrepe, in sicer… Sprejeli so zakon, ki je veleval vsem francoskim radijskim postajam, da morajo obvezno predvajati vsaj 40 % glasbe na dan v svojem maternem jeziku. Kaj pa vi menite o tem?

Glede na to, da svetovni jeziki prevzemajo literature, televizijske sprejemnike, radijske postaje in drugo je bil mogoče ukrep s strani vodilnih pravilen. Vsi se zavedamo, da je izobrazba in sporazumevanje z zunanjim svetom pomembno, pa vendar je lepo, če v udobju domačega doma zaslišimo glasbo, ki jo razumemo.