Home » Dom in varnost » IR ogrevanje zunaj električnega omrežja

IR ogrevanje zunaj električnega omrežja

 

Za IR ogrevanje so potrebni le ustrezni infra paneli in vir električne energije, ki zagotavlja učinkovito delovanje grelnih teles. Ta sistem je tako preprost, da ga je možno vgraditi v praktično vsak objekt. Kaj pa, če imamo objekt, ki ni povezan v električno omrežje? Glede na to, da za ogrevanje IR paneli zahtevajo elektriko, bi si morda mislili, da v tem primeru preprosto ne moremo izkoristiti prednosti, ki jih ponuja ta način ogrevanja. A to bi bilo zmotno – z nekaj iznajdljivosti lahko učinkovito IR ogrevanje uredimo tudi zunaj električnega omrežja!

Alternativni viri električne energije

Seveda bo treba najti drug vir električne energije, saj za ogrevanje IR paneli še vedno potrebujejo elektriko. Imamo pa na voljo celo vrsto posrečenih rešitev, ki to omogočajo. Nekatere komponente bodo v vsakem primeru enake – potrebujemo na primer akumulatorje, ki bodo zbirali proizvedeno energijo in jo shranili ter dali v uporabo ogrevalnemu sistemu. Glede polnjenja akumulatorjev pa imamo več možnosti. Najbolj enostavna je verjetno uporaba raznih generatorjev, ki brez težav zagotovijo dovolj energije, da bodo infra paneli učinkovito delovali. Poleg tega je ta rešitev zelo zanesljiva. Če smo bolj ekološko naravnani, bomo izkoristili sončno energijo, morda tudi vetrno. V vsakem primeru se energija zbira v akumulatorjih, iz katerih jih nato črpajo za ogrevanje IR paneli.

Primeri uporabe

Ogrevanje z infra paneli je torej zelo učinkovito in še vedno precej preprosto tudi v primeru, da nimamo dostopa do javnega električnega omrežja. Brez težav se opremimo z drugim virom električne energije, kar je vsekakor idealna možnost za nekatere uporabnike.

Na ta način pridejo za ogrevanje IR paneli v poštev tudi v gorskih kočah, odmaknjenih počitniških hiškah, zidanicah in podobnih objektih, ki niso povezani v električno omrežje. Kar nekaj je takšnih stavb in mnogim bi učinkovito ogrevanje zelo koristilo. Ker lahko infra paneli delujejo tudi v teh primerih, je IR ogrevanje kakopak zelo dobrodošla rešitev.