Home » Lepota in zdravje » Je bolj zanesljiv ultrazvok dojk ali mamografija?

Je bolj zanesljiv ultrazvok dojk ali mamografija?

 

Ko ženska enkrat začuti bulico na svoji dojki, se zagotovo popolnoma prestraši in začne iskati rešitve. Prva je zagotovo obisk pri zdravniku, vendar pa si prestrašena ženska zagotovo želi čim hitrejše obravnave, še posebej zato, ker vsi vemo, da je pri malignih tumorjih veliko večja verjetnost za ozdravitev, če se zdravljenje začne dovolj zgodaj, zato ni časa za čakalne vrste. Ko pa se pacientki enkrat izroči napotnica, pa lahko na spletu najde dve rešitvi, to sta ultrazvok dojk ali mamografija. Vsem polagamo na srce, pri teh dveh preiskavah vsekakor zaupajte strokovnjakom, ki vedo, kaj je boljša možnost v tem primeru.

Ali je bolj učinkovita preiskava ultrazvok dojk ali mamografija?

Ultrazvok dojkKar se tiče vprašanja, ki ga lahko zasledimo pri mnogih pacientkah in tudi na forumih, je, ali je boljši ultrazvok dojk kot preiskava ali pa je to mamografija. Dejansko zdravniki tu ne varčujejo, ampak se odločijo za tisto preiskavo, ki je boljša in bolj primerna starosti pacientke. Za ultrazvok dojk velja, da je veliko bolj primeren do nekje 40. leta starosti, ko je struktura dojk gosta in se z mamografijo tako ne bi praktično nič razločno videlo. Po 40. letu starosti pa je veliko boljša mamografija. Če pa primerjamo, katera preiskava boljša in s katero se vidi več sprememb, pa je to ultrazvok dojk, vendar pa vseeno nima smisla vztrajati s to preiskavo v poznejših letih, saj se vidi bistveno manj od mamografije.

Zato lahko zaključimo, da dvomite o zdravniški presoji le v primeru, ko se odloči le za ultrazvok dojk v starosti višji od 40. leta, v kolikor pa se odloči za obe preiskavi, med katerima je ultrazvok dojk druga po vrsti, pa je to vsekakor še najboljša možnost. Je pa tako, da dejansko skoraj nima smisla opraviti mamografijo v mladosti, saj zaradi gostega tkiva ta preiskava resnično ne da prav nobenega zanesljivega izvida.