Home » Ostalo » Kaj je davčna številka za tujce in kaj nam omogoči?

Kaj je davčna številka za tujce in kaj nam omogoči?

 

davčna številkaPoglejmo si torej, kaj sploh je davčna številka za tujce ali jo je težko pridobiti in tudi kaj nam le-ta omogoča.

Davki in plačevanje le-teh ni nova informacija. Zato vas verjetno ne preseneča, da tudi ko odpiramo novo podjetje na tujem ozemlju, v našem primeru bomo govorili o slovenskem, sta potrebna tako davčna številka za tujce kot plačevanje davkov. V primeru pa, da ste relativno novi pri vseh teh zadevah in nimate ravno veliko informacij na tem področju, pa boste tukaj izvedeli vse o tem, kaj je slovenska davčna številka za tujce in kako si jo pridobiti.


Ali veste kaj je davčna številka za tujce in ali jo potrebujete?

Če se želite prepričati o tem, ali veste vse o tem, kaj sploh je davčna številka za tujce in kaj vam omogoča, potem bo tole besedilo kot nalašč služilo temu namenu.  Začnimo na začetku. To ni nič drugega kot nekakšen element, preko katerega je mogoče identificirati posamezno fizično osebo in voditi njegove dohodninske prispevke. Kot ste morda uganili, davčno številko dobi vsak novorojenček ali oseba, ki postane državljan neke države. V primeru pa, da ste tujec, ki se želi zaposliti ali odpreti podjetje v Sloveniji, pa bo davčna številka za tujce vsekakor morala biti pridobljena. Izreden primer, ko slovenska davčna številka ni potrebna, pa je, ko gre za enkratno izplačilo s strani slovenskega ozemlja, saj za taka enkratna izplačila enostavno nima smisla iti čez celoten proces pridobitve davčne številke, ker se izplačilo ne bo več ponavljalo  – torej država ne potrebuje vaših detajlnih podatkov. Za vse ostale primere pa je potrebna.

Sama številka pa je lahko pridobljena z vaše strani, tako da izpolnite obrazec DR-02 in ga pošljete ustrezni ustanovi ali pa se obrnete na podjetje, ki se ukvarja z vodenjem računovodskih zadev in vam jo bodo oni pridobili na mesto vas.