Home » Okna, vrata in parketarstvo » Kakšna okna izbrati?

Kakšna okna izbrati?

 

Okna so eden izmed najpomembnejših elementov, ko govorimo o zračnosti in tudi izolaciji vašega stanovanja ali hiše. Če je vaša fasada odlična, a okna slaba, bo tudi poraba energije za ogrevanje precej višja, posledično bo višji tudi znesek vašega mesečnega računa. Zato je toliko bolj pomembno, da stara in dotrajana okna čim prej zamenjamo z novimi, kvalitetnimi in dovolj zračnimi okni.

Tista okna, ki tesnijo preveč, ne dovoljujejo prehoda zraka in to je lahko še slabše od tistih oken, preko katerih je stalen prepih. Tako se lahko v vašem bivalnem prostoru ustvarja vlaga, ki ne more zapustiti prostora, zrak v takšnem prostoru pa je škodljiv in nevaren, saj so možnosti za razvoj različnih bolezni večje.

Lesena okna so pogosto nameščena na različnih starejših objektih. Na novejših objektih in tudi starejših, če so dobro vzdrževani, so lesena okna že večinoma zamenjale novejše tehnologije. Alu okna oz. PVC okna so najpogostejša menjava, ko izbiramo neka nova in boljša okna.

Enako kot za okna velja tudi za vrata. Če imate slaba vrata ali okna boste hitro opazili, saj bo prepih skozi reže in ostale luknje zadosten, da boste to opazili. Precej bolj nevarno je, če okna nimajo zadostne zračnosti, saj se takšne težave precej težje opazi.