Home » Prosti čas, šport in zdravje » Na kaj naj pazimo, ko kupujemo jogurte, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije

Na kaj naj pazimo, ko kupujemo jogurte, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije

 

Slovenska zakonodaja prepoveduje, da bi se živila oglaševala kot zdravila. Kljub temu, pa smo vsak dan priča tovrstnim kršitvam zakonodaje. Glavna razlika v jogurtih, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije oz. žive probiotične kulture, ni v ceni jogurta ali proizvajalcu le tega, ampak v tem, koliko žive probiotične kulture, ki jih posamezni jogurt številčno vsebuje. Zato si še v nadaljevanju preberite, na kaj naj pazimo, ko kupujemo jogurte, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije.

Glede na število probiotičnih kultur pomeni, da je tudi cenejši jogurt in od manj znanega proizvajalca lahko boljši za naše zdravje, kot dražji in od bolj poznanega oz. specializiranega proizvajalca jogurtov. Zelo pomembno je tudi, katere mlečnokislinske bakterije jogurt vsebuje, saj se jih kar nekaj v telesu ne zadrži dolgo in zato zelo kratek čas prispevajo k obnovi črevesne flore. Žal pa na naših policah le redko najdemo jogurt, na katerem so mlečnokislinske bakterije ovrednotene v številu le-teh. V povprečju sicer posamezni jogurt vsebuje približno pol milijona teh bakterij, nekateri sicer tudi par sto milijonov.

Kakovostna prehranska dopolnila, pa več milijard. Torej jogurt ni ravno prava rešitev za našo črevesno floro, saj po večini vsi vsebujejo bistveno premajhno število teh bakterij. Poleg premajhnega števila že v osnovi, se mlečnokislinske bakterije oz. njihovo število manjša bolj kot se jogurt približuje roku uporabe. V kakovostnih prehranskih dopolnilih so mlečnokislinske bakterije v liofilizirani obliki, kar pomeni, da se bodo aktivirale šele, ko bodo prišle v črevesje in so zato aktivne tudi na zadnji dan roka uporabnosti, ki je naveden na izdelku. Torej, ob nakupu jogurta bodimo pozorni na število omenjenih bakterij, v kolikor je to sploh napisano na embalaži jogurta.