Home » Prosti čas, šport in zdravje » Ogljikovi hidrati – energija za telo

Ogljikovi hidrati – energija za telo

 

Ogljikovi hidrati, maščobe in proteini so potrebna hranila za dobivanje energije, nudi pa jih podjetje Pas.si. Vsa neporabljena energija se v telesu shrani za nadaljnjo uporabo. So najboljši energijski vir telesa, saj jih je najlažje pretvoriti v energijo. Metabolizirani ogljikovi hidrati oddajo štiri kalorije na gram, telo pa shrani manj kot 2000 kalorij iz ogljikovih hidratov. Kalorije so shranjene v ledvicah in mišicah v obliki glikogena za hitro energijo.

Dietne maščobe vsebujejo večino okusnih sestavin hrane,zato ima čokolada boljši okus kot korenje in oddajo devet kalorij na gram, ko se metabolizirajo. Telo pretvori dietične maščobe v shranjene maščobe, ki jih lahko telo shrani za več kot 70.000 kalorij.
Sicer OH niso samo vir energije za telo. Ogljikovi hidrati so tudi ”možganska hrana”, saj so glavni vir energije za možgane. Torej, če hujšamo z manj ali nič ogljikovimi hidrati, ni ravno preveč pametna poteza. Nekateri strokovnjaki zagovarjajo teorijo, da je treba ogljikove hidrate črtati iz jedilnika, saj se v telesu shranjujejo kot energija oziroma maščoba. To naj bi bil razlog za prekomerno telesno težo. To je deloma res, vendar prekomerno težo povzroča prevelika količina vnešenih kalorij katerekoli vrste.