Home » Lepota in zdravje » Ortodont ima danes na voljo več različnih aparatov

Ortodont ima danes na voljo več različnih aparatov

 

Če je še nekaj let nazaj veljalo, da lahko ortodont pomaga zgolj mladini, pri kateri so vsi stalni zobje že izraščeni, pa danes niso več samo mladi tisti, katerim lahko ortodont pomaga, temveč so to tudi starejši, pri čemer pa zdravljenje večinoma poteka na povsem enak način. hkrati pa razvoj ni šel samo v to smer, temveč tudi v to, da ortodontija ni namenjena danes več samo lepemu nasmehu, kar marsikdo takoj pomisli ob uporabi besede ortodont.

Dejstvo namreč je, da ortodontija s tem, ko so zobje lepše poravnani, omogoča tudi veliko lažjo in bolj učinkovito ustno higieno, zobje se ne obrablja zelo hitro več, so bolj zdravi, higiena je lažja, zato tudi ne prihaja to nujne potrebe po zalivkah. Hkrati pa je nekdaj imel ortodont na voljo pravzaprav zgolj in samo navadne, snemljive zobne aparate, ki se naredijo s pomočjo odlitka ustne votline. Z odlitkom se točno določi oblika ustne votline in vse nepravilnosti v postavitvi zob, tako da pravzaprav sploh ni možnosti, da se aparat ne bi ujemal na ustno votlino. Zgodi se sicer, da mora ortodont aparat malenkost popraviti, vendar pa so to le majhni popravki.

No, danes se sicer snemljivi aparati še vedno zelo uporabljajo, vendar pa se vedno bolj uporabljajo tudi fiksni zobni aparati, ki samo zdravljenje izredno skrajšajo. Vse, kar mora ortodont poskrbeti, je to, da zamenja lok dovolj pogosto, da se zdravljenje ves čas nadaljuje brez kakršnih koli presledkov. So pa danes tudi fiksni aparati, ki jih ima ortodont na voljo, izredno različni, večinoma pa se vsaka vrsta uporablja za svoj namen.