Home » Prosti čas, šport in zdravje » Se sprašujete, zakaj vsakodnevno čutite bolečine po celem telesu?

Se sprašujete, zakaj vsakodnevno čutite bolečine po celem telesu?

 

Vsako jutro, ne glede na to koliko spite, se počutite zelo utrujeno in ste čisto brez energije. Vsakodnevno pa se večkrat tudi vprašate, zakaj vsakodnevno čutim bolečine po celem telesu? Žal so to lahko znaki, da vas je doletela fibromialgija, kar pomeni, da verjetno čutite bolečine v mišicah, ki so po navadi pekoče ali trgajoče.

Fibromialgija je bolezen, ki se kaže ravno v vseh teh naštetih znakih, žal pa se točnega vzroka za to bolezen ne pozna. Fibromialgija je bila priznana kot bolezen šele pred 20. leti in se predvideva, da je vzrok lahko povezan s hormonskimi dejavniki, tudi stres ima lahko velik vpliv, lahko pa se pojavi zaradi kemične spremembe v možganih oziroma je vzrok lahko tudi pomanjkanja serotina. Fibromialgija je včasih veljala kot duševna bolezen, a so to danes opustili, pa čeprav nas lahko doleti tudi depresija. Poleg tega so večino časa mislili, da se vzrok skriva v mišicah, najnovejše raziskave pa kažejo, da se problem nahaja v centralnem živčnem sistemu.

Fibromialgija se lahko kaže tudi v drugih znakih poleg bolečine po celem telesu, in sicer se lahko pojavijo tudi prebavne motnje, večja občutljivost na mraz, lahko imate nemirne noge, suha usta, nos in oči, žal pa vas lahko mučijo tudi glavoboli ter imate težave s spominom in koncentracijo. Fibromialgija res ni prijetna stvar, ampak k sreči ni smrtonosna bolezen in zagotovo obstajajo rešitve, kako omiliti bolečino in ostale težave, ki vas pestijo. Žal se boste bolezni težko popolnoma znebili, ampak če boste izvedeli, kaj točno vam je, bo veliko lažje živeti s tem.