Home » Razna oglaševanja » Slogovno lektoriranje

Slogovno lektoriranje

 

Lektoriranje pri podjetju Dominatus d.o.o. v sami osnovi delimo na dve vrsti. Prva vrsta je osnovno lektoriranje, pri katerem se odpravljajo jezikovne in slovnične napake, se zamenjajo ločila ali zamenja beseda. Druga vrsta pa je slogovno lektoriranje, kar pomeni, da se zamenja tudi vrsti red številnih povedi, ali pa celo popolnoma preoblikuje povedi, saj jo je lahko naročnik napisal v povsem nepravilnem vrstnem redu.

Zaradi tega je zagotovo res, da slogovno lektoriranje vzame bistveno več časa, pa tudi potrebno je vložiti veliko več truda in energije. Velikokrat se celo zgodi, da postane tako besedilo avtorsko delo lektorje in ne več naročnika. Zato je popolnoma jasna posledica, da je slogovno lektoriranje bistveno dražje, lahko tudi za 100 ali več procentov, saj od lektorja zahteva bistveno več dela, kot pa bi ga lektor porabil, če bi moral odpravljati le jezikovne in slovnične napake.
Zato je boljše oziroma veliko cenejše za naročnika, da preden se odloči za lektoriranje in lektorju pošlje besedilo, ki ga želi lektorirati, v pregled, še enkrat preveri čim bolj natančno. Tako lahko že sam naročnik odpravi veliko slogovnih napak, kar bo seveda pomenilo nižjo ceno lektoriranja. In če je ta cena tudi do 100 ali več procentov, potem bo cena končnega izdelka resnično veliko nižja, kot bi bila, če bi moral lektor odpravljati jezikovne in slovnične ter na koncu še slogovne napake. Zato je za naročnika resnično boljše, da besedilo še enkrat sam pregleda, preden ga da lektorirati.

Sorodni članek: https://www.zadetek.org/kaj-je-lektoriranje/