Home » Storitve in gradbeništvo » Sodobni dimniki

Sodobni dimniki

 

Dimniki so naprave za odvajanje vročih plinov iz gorilnih elementov (peči, ognjišča) v ozračje in so nepogrešljivi povsod v zaprtih prostorih, kjer kurimo, kajti sicer bi se zadušili v dimu. Dimnike poznamo že iz dobe jamskih ljudi, ko so v strop jame izklesali luknjo, da je dim imel prosto pot ven, danes pa obstaja veliko različnih vrst dimnikov, ki so ponavadi grajeni navpično, tako da zaradi konvekcije (prehoda toplega zraka v višje ozračje) dim vleče navzgor. Pri nas so trenutno najbolj popularni Kip dimniki.
Klasični opečnati oziroma kamniti dimniki so najpogostejši, gradili so jih skozi vso zgodovino že odkar je človek postavil prvo hišo. Kasneje so začeli dodajati različne kapice na vrhu dimnikov, da bi olajšali odvajanje. Ker so opeke slabše prenašale prečne obremenitve, so jih gradili v navpičnih skladih.
Sodobni sistemi ogrevanja so posodobili tudi dimnike, ki so bolj fleksibilni pri vgradnji in zato arhitektom dopuščajo več svobode pri oblikovanju stavbe. Kljub temu so opečnati dimniki še najbolj množični.
Obstajajo tudi druge, namenske vrste dimnikov, kot so cevni dimniki iz pločevine in drugih materialov, ki pogosto tudi vsebujejo ventilatorje za odvajanje dima, sploh v tovarniških kompleksih, kjer konvekcija ni tako učinkovita.
Dimniki so zelo pomembni z varnostnega stališča; če ne učinkovito odvajajo dima, tvegamo zadimitev prostorov in celo zadušitev, obstaja pa tudi nevarnost požara, če dimnik ni pravilno očiščen. Tako je dimnike treba redno preverjati in čistiti, to pa opravljajo kvalificirani dimnikarji.