Home » Jezikovna šola » Katerih tujih jezikov se najpogosteje učimo?

Katerih tujih jezikov se najpogosteje učimo?

 

V Sloveniji je najpogosteje izbran tuji jezik še vedno angleščina, sledijo ji nemščina, italijanščina, francoščina, španščina, ruščina … Za jezikovni tečaj italijanščine, francoščine ali španščine se veliko tečajnikov odloča iz osebnih razlogov (potovanja), za angleščino, nemščino in ruščino pa zaradi sodelovanja s tujimi poslovnimi partnerji in lažje pridobitve delovnega mesta.

Mladi po maturi večinoma zelo dobro govorijo angleško in še vsaj en tuj jezik. Med študijem  se zato večinoma odločajo za nadgradnjo znanja tujih jezikov in želijo za piko na i opraviti katerega od  mednarodnih izpitov.  Ob koncu študija se jih vedno več odloča za tečaj poslovnega jezika. Zavedajo se, da bodoči delodajalci pričakujejo dobro funkcionalno znanje tujega jezika, sposobnost suverenega sodelovanja pri poslovnih pogovorih, pisanje poslovnh dopisov, oz. sposobnost, da pripravijo poslovno predstavitev …

Slovenci se veliko učimo tujih jezikov in smo pri tem uspešni. Nimamo pretiranih težav z izgovorjavo in z naglasom, še najtežji oreh je izgovorjava pravega angleškega th, ki ga je treba kar natrenirati. Angleščina je nasploh jezik, ki ga govorimo najbolje, saj smo z njo že kar obdani. Angleščina ima veliko časov in to je stvar, kjer lahko teorijo sicer znaš, a kaj, ko je treba razmišljati ob vsakem stavku posebej. Tečajnikom delajo težavo poleg pravilne uporabe časov tudi odvisni stavki (if clauses), pa nekateri ti. false friends – nekatere besede uporabljamo namreč tako kot v slovenščini, npr.  eventually, finally … Kako je z angleščino na maturi pa si preberite v naslednjem članku.