Home » Prosti čas, šport in zdravje » Airex blazina in žoga za sedenje sta učinkovita vadbena pripomočka

Airex blazina in žoga za sedenje sta učinkovita vadbena pripomočka

 

Kadar se odločamo za vadbo med štirimi stenami doma, je po navadi obvezen nakup določenih športnih rekvizitov, s katerimi dosežemo večjo učinkovitost treninga. Kupimo lahko razne uteži, naprave za trebušne mišice, kolebnico, žoga za sedenje in podobno.

Če se odločimo za vaje z lastno težo, pa lahko izberemo Airex blazino, saj je za pravilne telovadne položaje ključnega pomena udobna podlaga. Airex blazina je namreč zaradi svojih lastnosti znana kot ena izmed najkvalitetnejših podlag. Na njej je udobno ležati, zaradi posebnega materiala pa je manj možnosti, da bi se kaj pripetilo našim mišicam, sklepom in vezem. Poleg tega nam na njej ne drsi,  hitro in enostavno pa jo lahko tudi zvijemo in pospravimo. Airex blazine švicarskega porekla so večnamenske, saj jih poleg vadbe v domačem okolju lahko uporabljamo tudi na raznih skupinskih vadbah, kot so joga, pilates, aerobika, uporabne so tudi v šolskih telovadnicah. Z airex blazinami si pomagajo tudi terapevti pri mnogih rehabilitacijskih programih.

Druga praktična gumijasta stvar pri domači telovadbi je žoga za sedenje, ob kateri verjetno najprej pomislimo na otroško igranje in skakanje z njo, ali pa morda na udoben ogled filma s skledo pokovke pred sabo. Pokovko raje odstranimo in jo po želji nadomestimo z zdravim prigrizkom, žogo pa kar obdržimo. Čeprav na njej le sedimo, zaradi njenih posebnih lastnosti ob tem izboljšujemo svojo držo in na ta način omilimo ali preprečimo bolečine v hrbtenici.
Za tiste, ki so raje bolj aktivni, pa lahko žogo za sedenje uporabijo tudi za izvajanje različnih vaj, pri katerih sodelujejo mišične skupine celega telesa. Nekaj klasičnih vaj je: počep ob steni z žogo za hrbtom, dvig žoge z iztegnjenimi nogami in medenico na tleh, premik žoge z nogama k trupu, … Seveda ob tem ne pozabimo na ogrevalne vaje in vaje za raztezanje po koncu treninga.

Pri izbiri primerne žoge za sedenje moramo biti pozorni na to, da je primernega premera za našo telesno višino. Eden izmed kvalitetnih proizvajalcev je Gymnic, kjer dobite ob nakupu še priročnik z osnovnimi vajami, ki jih lahko izvajate s pomočjo žoge.