Home » Perilo, moda in lepota » Izbira frizure

Izbira frizure

 

Kaj na posameznik upošteva pri izbiri frizure, da bo našel tisto, ki mu najbolj pristaja? Odgovor je do neke mere preprost: najpomembneje je slediti lastnemu občutku. Sicer pa so za izbiro ustrezne frizure iz estetskega vidika pomembni dejavniki, povezani z obliko glave, bravo kože in oči, in tudi telesno višino in težo.

Oblika obraza, ki je bodisi okrogla, ovalna, trikotna ali bolj kvadratna je tako zelo pomemben faktor, saj lahko z izbiro frizure vizualno bodisi poudarimo ali pa zakrijemo te oblike. Podobno velja za višino čela, pri kateri naj bi naprimer bile za višja čela priporočene pinje ali podobne oblike frizure, ki navidezno skrajšajo visoko čelo, in obratno. Že nekaj hitrih rezov ali neopaznih podrobnosti lahko naredi veliko razliko.

Podobno bodo nižji ljudje videti višji ali vsaj bolj proporcionalni z kratkimi frizurami in obratno. Barva kože in oči lahko tudi pride bolj ali manj do izraza v kombinaciji z barvo las in obliko frizure. Poleg teh objektivnih dejavnikov, pa je zelo pomembno, da se posameznik dobro počuti z obliko in videzom določene frizure. Ne glede na objektivne dejavnike, ki vplivajo na videz, je zrcalna podoba v ogledalu vedno odločilno merilo.