Home » Perilo, moda in lepota » Hujšanje, diete

Hujšanje, diete

 

Slabe in nezdrave prehranjevalne navade povzročajo debelost, ki se je otepamo prav vsi. Iz tega razloga občasno posegamo po raznih dietah. Žal shujševalne diete v večini primerov ne prinašajo dobrih rezultatov na dolgi rok – samo za kratek čas. Po koncu neke diete se zelo hitro vrnemo na star način prehranjevanja, nazaj pa veselo pridejo tudi vsi izgubljeni kilogrami, če ne še kakšen več.

Najpogosteje za glavnega krivca za debelost obsodimo maščobe. In potem se lotimo drastične omejitve pri vnosu le-teh v naše telo. Če v vsakdanji prehrani – zaradi diete – korenito zmanjšamo vnos maščob, se v presnovnem sistemu organizma zgodi, da le-ta reagira zaščitniško, saj ne ve, zakaj je prišlo do te redukcije. Maščobne celice se tako še bolj tesno vežejo med seboj in so v primerjavi s prejšnjim stanjem še bolj nepropustno zaprte, saj telo poskuša varovati svoje rezerve.

Maščobe so gorivo za vse pomembnejše procese v telesu. Če tega goriva ni, telo črpa energijo iz glukoze. Problem nastane, ker v telesu ni prevelikih rezerv glukoze. Glukozo organizem črpa iz krvi, mišic in jeter. Zaloga pa že ob malce večjem naporu zadostuje samo za eno dopoldne.