Home » Prosti čas, šport in zdravje » Izdelava in oskrba peskovnika

Izdelava in oskrba peskovnika

 

Leseni ali plastični peskovniki predstavljajo otrokom obilo zabave in igre. Starši morajo poskrbeti, da je domači peskovnik varen za otroško igro, ki ne pozna meja. Najboljši peskovniki so seveda tisti iz naravnih materialov. Če se lotevate izdelave doma, poskrbite da je les temeljito zglajen z brusilnim papirjem in zaščiten z lakom na vodni osnovi, ki nima neprijetnega vonja in je okolju prijazen. Pri lokaciji peskovnika je pomembno, da ga ne namestite na mokro ali celo močvirnato območje. Tla na katerih so postavljeni peskovniki morajo učinkovito odvajati vodo. Dna peskovnika nikakor ne smete pokriti s nepropustnim materialom, saj se bo peskovnik ob prvem deževju spremenil v blatno kopel. Ko peskovniki niso v uporabi morajo biti zaradi ohranjanja čistoče in suhosti pokriti, saj tem omejimo vdor vode v času deževja in preprečimo, da bi ga naši štirinožni prijatelji uporabili za opravljanje potrebe. Ker mora peskovnik »dihati« so najboljša pokrivala narejena iz lesa, kupite pa lahko tudi posebno PVC prevleko, ki je namenjena pokrivanju peskovnika.

Peskovnik JakaZa ohranjanje čistoče je v peskovniku je potrebno mivko zamenjati vsaj enkrat letno. Uporabite lahko mivke, ki so posebej namenjene tovrstni igri ali pa naberete material za peskovnik v naravi. Ko nabirate material za peskovnik v naravi bodite pozorni, da ga nabirate na območjih kjer ni virov onesnaženja.
Plastični peskovniki so primerni v primerih, ko nimate dovolj prostora za klasični peskovnik. Preden se odločite za nakup plastičnega peskovnika se morate zavedati, da je oskrba zahtevnejša saj dno običajno ne prepušča vlage. Peskovniki pa so zunanje igralo, ki jih imajo starši radi za svoje otroke.