Home » Prosti čas, šport in zdravje » Izdelava otroške hišice in vzdrževanje

Izdelava otroške hišice in vzdrževanje

 

Izdelavo otroške hišice lahko prepustimo strokovnjakom, ki jih lahko najdete na spletnem naslovu svet-igral.si/otroske-hisice, če pa imate izkušnje z oblikovanjem lesa, pa se lahko odločite za lastno izdelavo. Pri izdelavi otroške hišice morate paziti, da bo le ta varna za otroško igro.
Pred izdelavo morate les temeljito obdelati z brusilnim papirjem tako, da na površini ni vidnih trsk, ki bi se lahko zadrle v kožo. Les nato dobro prekrijete z premazom na vodni osnovi, ki bo zagotovil zaščito lesa. Pred začetkom sezone, morate hišico temeljito pregledati saj sonce, vlaga in mraz povzročijo razpoke na lesu. Po potrebi hišico ponovno zbrusite z brusilnim papirjem in jo ponovno prelakirajte. Zaščitena površina omogoča tudi lažje čiščenje.

Hišica špela
Za izdelavo resnično varne otroške hišice ne uporabljajte vrat ali polkenj, saj lahko majhni otroški prsti zaidejo med pante. Hišica bo prav tako privlačna brez njih.
Ker elektrika nikakor ne spada v otroško hišico razmislite o oknih. Za dovajanje dnevne svetlobe se lahko odločite tudi za strešna okna.
Barve, ki jih uporabljate naj bodo izdelane na vodni osnovi, saj vsebujejo manj škodljivih snovi in so brez dolgotrajnega neprijetnega vonja.
Tla hišice naj bodo lesena, med eno in drugo letvico pa naj bo nekaj prostora za lažje odstranjevanje smeti in nečistoč.
Otroške hišice so še toliko bolj zabavne, če vsebujejo pohištvo. Mizice, klopce, pručke in poličke so pri otroški igri še kako dobrodošle.
Kritina hiške je lahko poljubna. Za temeljito zaščito pred dežjem lahko uporabite pravo kritino kot je opečna kritina. Druga opcija pa je prav tako lesena kritina.