Home » Lepota in zdravje » Je holesterol zaveznik ali sovražnik številka ena?

Je holesterol zaveznik ali sovražnik številka ena?

 

Se vam zdi odgovor na naslovno vprašanje povsem logičen in odločno trdite, da je sovražnik številka ena človeštvu? Res je, če je razmerje med slabim in dobrim holesterolom previsoko in če se holesterol zaradi vseh vnetij začne kopičiti na stenah žil. Ampak, nikar ne mislite, da boste to videli iz krvne slike! Zdravniki gledajo samo to, če je holesterol v mejah, ki so postavljene za normalne, ne gledajo pa na najbolj nujen podatek, torej na razmerje in ne vprašajo se, če se ta slabi holesterol začne nabirati na stenah žil. To se vidi le z ultrazvokom ožilja. Torej, če pogledamo najprej na rezultate krvne slike, dobimo podatek za holesterol, pa HDL–holesterol (dobri) in LDH–holesterol (slabi). Zavedajte se, da zdravega moramo imeti in da je naš zaveznik. Ne nazadnje ga tudi telo ne bi proizvajalo samo, če ga ne bi rabilo, kajne? Zato je treba nanj gledati povsem drugače, kot so nam zdravniki in vsa farmacija uspeli do sedaj dopovedati, torej da je holesterol škodljiv.

Za holesterol je ključno le razmerje

Zagotovo so vam zdravniki že kdaj pokomentirali holesterol, pa da je malo previsok ali že na meji, da pazite na hrano. Še posebej je verjetnost, da so komentirali, če ste malo starejši, vsaj 30 let ali več. Ampak pozor, kdaj vam zdravnik vzame kri in jo kontrolira? Takrat ko ste bolani oz. vam muči zdravje. Torej ravno takrat, ko je zaradi vnetnih procesov slabi višji. Zato nikar ne poslušajte zdravnika, raje naj pokomentira, če je razmerje med slabim in dobrim holesterolom pravo, ampak takrat, ko ste zdravi. Farmacevtska industrija ima holesterol za najboljši način za zaslužek in zato zdravniki tako radi predpisujejo zdravila in dieto brez hitre hrane, alkohola, kajenja, sladkorja …, torej dieto brez nezdravega načina življenja. Pa vendar to ni rešitev. Če se vam je holesterol res začel nabirati na žilah, potem imate problem, ki pa ga lahko rešite tudi naravno.

Naravni borci pred holesterolom na stenah žil

Predvsem začnite čim prej uživati avokado, sladki krompir, olivno olje, lanena in chia semena, losos (ampak divjega!), česen, kurkumo in zeleni čaj. Pa veste, kaj je vsem tem živilom skupnega? Seveda, čisti omega 3, ki je najboljši način za čiščenje žil. Komu boste torej verjeli in kaj boste naredili?