Poliranje

 

Poliranje že dolgo ni več le glajenje s krpo, polirnimi pastami ter drgnjenje do onemoglosti – malo za šalo, malo pa tudi zares. Pri manjših predmetih ali površinah postopek poliranja ni težaven. Nekoliko zahtevnejše pa je poliranje večjih količin predmetov ali posebnih materialov, ki jih sami z ročnim drgnjenjem in stroji (šlajferca) ne moremo dovolj učinkovito spolirati.

V industriji se zato poslužujejo tehnološkega postopka s centrifugalnimi ali vibracijskih stroji, kjer lahko obdelamo večje kose ali večjo količino naenkrat. Poliranje s tem postopkom je mogoče za najrazličnejše materiale, tako za plastiko kot različne kovine.

Navdih za tehnološko obdelavo predmetov, konkretno za poliranje, je človek zagotovo dobil v naravi. Če se sprehodimo ob rečnem nabrežju ali morski obali, lahko občudujemo naravno spolirane, gladke pa tudi posebno hrapave površine kamnov in skal. Voda, veter, kamen, sol so mogočne skale in kamenja skozi čas pridno oblikovali z drgnjenjem, zalivanjem, pihanjem ter jim izdelali obliko in površino, ki je lahko čudežno naravno gladka in sijoča.