Home » Inštrukcije in prevajanje » Učenje predmetov preko aplikacij in interneta

Učenje predmetov preko aplikacij in interneta

 

Ko so starejše generacije obiskovale šolo ni bilo na voljo toliko učnega materiala kot jih je na voljo zdaj na internetu in so bili naši starši v primeru pomanjkanja znanja obiskovati inštrukcije angleščine ali ostalih predmetov. Danes je za učenje jezikov najbolj popularna aplikacija za telefone Duolingo, ki ponuja učenje ogromno različnih jezikov tako, da v tej aplikaciji poslušamo, beremo, govorimo in pišemo besede tujega jezika. Pomanjkljivost aplikacije pa je ta, da poteka v angleškem jeziku in tako ni primerna za učenje angleščine. Predvsem ni primerna za Slovence, ker učenja slovenščine ne ponujajo, medtem ko jo ostali lahko izkoriščajo ravno obratno v smislu, da se odločijo učiti svoj jezik in delajo v obratnem zaporedju in na ta način pridobivajo znanje angleščine.

Poleg aplikacije duolingo so za učenje jezikov tudi zelo popularne avdio knjige Pimsleur, ki naj bi veljale za najboljše avdio lekcije tujih jezikov na svetu. Za dijake in študente obstajajo portali, kjer si izmenjujejo zapiske in teste v šolah, prav tako pa skupaj sodelujejo na različnih nalogah.

Seveda z bolj napredno uporabo Googla zelo hitro pridemo do lekcij na vseh področjih. Primer dobrega portala za učenje matematike je naprimer astra.si, ki je brezplačna spletna učilnica namenjena dijakom in študentom, ki bi želeli izboljšati svoje znanje in je v lastništvu nekoga, ki je na visokem položaju v tej stroki. Takšnih portalov je na spletu ogromno a jih najdemo predvsem v angleščini, ki pa so koncu koncev dobri tudi zato, da ob učenju drugega predmeta še izboljšujemo svoje znanje angleščine, ki je prvi svetovni jezik.

Poleg portalov in aplikacij pa se v zadnjem času pojavlja tudi vedno več skupin na facebooku, ki so namenjene izključno učenju določenih predmetov. Seveda so poleg tega še vedno popularne tudi inštrukcije, kjer se ti inštruktor posveti na osebnem nivoju in ti tedensko svetuje, kaj še ne znaš dovolj in kje bi lahko svoje znanje še izboljšal.

Na nivoju osnovne, pa tudi srednje šole se pred zaključnimi izpiti vsakoletno poveča obisk inštrukcij po Sloveniji. Problem je, ker nekateri učenci potem z inštrukcijami zaključijo takoj po izpitu in jih naslednje leto spet potrebujejo namesto, da bi v prejšnjem letu nadaljevali in počasi osvajali znanje, ki si ga posledično tudi lažje zapomnimo. Med najbolj obiskane inštrukcije spadajo inštrukcije kemija, pa tudi inštrukcije matematike, fizike in ostalih tehničnih predmetov, medtem ko se za inštrukcije predmetov kot je geografija večina učencev ne odloči. S porastom portalov po internetu pa interes za inštrukcije vedno bolj upada in se zanje odločijo le tisti, ki res nujno potrebujejo znanje na čim višjem nivoju v čim krajšem času.