Home » Storitve in gradbeništvo » Uporabnost obžigalnega varjenja v primerjavi s sočelnim je veliko večja

Uporabnost obžigalnega varjenja v primerjavi s sočelnim je veliko večja

 

Obžigalno varjenje je zaradi svojih značilnosti veliko bolj uporabno kot sočelno varjenje s pritiskom, saj je samo varjenje hitrejše in ekonomičnejše ter zato veliko bolj primerno za serijsko proizvodnjo.

Obžigalno varjenje je primerno tudi za zvare dveh obdelovancev, ki imata nepravilne oblike, kar sočelno ni. Najbolj pomembno pa je, da je trdnost zvara močnejša, kot pri sočelni tehniki. Prav tako je veliko manjša verjetnost poroznega zvara ter hkrati veliko večja verjetnost, da bo zvar enako trden in žilav kot obdelovani material.Sočelno varjenje

Obstajata dva načina obžigalnega varjenja, in sicer brez predgretja in s predgretjem. Varjenje s predgretjem porabi precej manj električne moči, kot varjenje brez predgretja. Vendar za postopek varjenja s predgretjem pride v poštev zelo malo obdelovancev, pa še ti morajo imeti večje površine ploskev, ki jih želimo zvariti. Zato se mnogo večkrat uporablja postopek varjenja brez predgretja, ki pa je na žalost dražji in počasnejši, a vendar hkrati tudi bolj uporabnejši in v veliki meri tudi primernejši in kvalitetnejši.

Bistvo kar pa želimo dobiti, je dober, močan in kvaliteten zvar. Kljub precejšnji porabi električne energije, pa so sodobnejši aparati narejeni tako, da je električna energija fokusirana na majhen volumen tako elektrod na samem varilnem aparatu, kot tudi na majhen volumen na obeh obdelovalnih površinah, zato je ekonomičnost uporabe tega postopka varjenja zelo upravičena ter hkrati tudi zaželena med praktično vsemi boljšimi varilci na svetu. Zelo primerno je to varjenje v orodjarstvu, saj dovoljuje varjenje dveh obdelovancev različne kakovosti, kar zelo poceni sam postopek ter končni izdelek.