Home » Dom in varnost » Kako deluje toplotna črpalka voda voda?

Kako deluje toplotna črpalka voda voda?

 

Že samo ime te naprave nam pove, da toplotna črpalka voda voda za svoj nemoten proces izrablja vodo, in sicer tako, da izkorišča temperaturne razlike podtalnice. Delovanje toplotne črpalke voda voda je odvisno od tega, če je podtalnica prisotna na sprejemljivi globini, da se jo lahko uporablja kot vir toplote.

Delovanje toplotne črpalke voda voda je zasnovano na tem, da ima podtalnica skozi celo leto stalno temperaturo med 8 in 12 °C. V kolikor ima hiša ali objekt, ki ga želimo ogrevati tako, da se vanj vgradi toplotna črpalka voda voda, nizke toplotne izgube, je potrebno preveriti smotrnost vgradnje te črpalke.

Namreč, v kolikor toplotna črpalka voda voda v določenem objektu potrebuje črpanje podtalnice iz večje globine, je vprašljiv skupni izkoristek pogonske moči toplotne črpalke in pogonske moči potopne črpalke, saj bi bila lahko sama investicija predraga, da bi se izplačala. Torej, dejstvo je, da predno se dokončno odločite, da bo toplotna črpalka voda voda tista naprava, ki bo poganjala toplo vodo po vašem ogrevalnem sistemu, se je obvezno posvetovati s strokovnjaki s tega področja, da preverijo vse potrebne parametre in da vam pravilno svetujejo oz. obrazložijo vse skupaj, da se boste vi na koncu zares pravilno odločili.

Med vrtino črpanja in vrtino ponikalnice potrebuje toplotna črpalka voda voda razdaljo najmanj 15 m, pri čemer je obvezno potrebno upoštevati tudi smer pretoka podtalnice, da ne pride do povratnega pretoka vode v črpalno vrtino. Hkrati pa toplotna črpalka potrebuje tudi dovoljenje Ministrstva za okolje in prostor. To vse so razlogi, zakaj je ogled strokovnjaka nujno potreben.