Home » Razna oglaševanja » Katere nivoje ima ocena tveganja

Katere nivoje ima ocena tveganja

 

izhod v siliOcena tveganja: http://www.projekt-varnost.si/ocena-tveganja/ je uradni dokument za podjetje, ki ga morajo imeti vsa podjetja, ki imajo vsaj tri zaposlene v svojem podjetju. Če se to ne opravi potem lahko podjetje doleti tudi kazen zaradi neustrezne ocene tveganja, če se temu lahko reče najhujša kazen, dobite pa kazen tudi v primeru, da vam to uredi nelicencirano podjetje. Zakaj je najbolje, da to uredi Projekt varnost, pa preberite tu: https://www.zadetek.org/izkusnje-v-projekt-varnost/ Človeške žrtve so zagotovo še večja kazen. Ocena tveganja ima pri oceni nevarnosti pet nivojev tveganja. Te nivoji so:
•    nepomembno (tu ni potrebno izvesti nobenih aktivnosti za varnost, saj je varnost zagotovljena),
•    spremenljivo (pri tem nivoju je potreben le stalni nadzor prostora ali delavnega mesta in je vse zadoščeno pravilom),
•    zmerno (tu je že potrebno ukrepati v smislu, da zmanjšamo tveganje z varnostnimi ukrepi),
•    znatno (to pomeni, da se delo ne sme začeti toliko časa, dokler niso izvedeni določeni ukrepi, ki zmanjšajo določeno tveganje),
•    nespremenljivo (na tem nivoju se delo ne sme pričeti oziroma ga potrebno ustaviti in v skrajnem primeru izdati prepoved za določeno delovno mesto, ker je ocena tveganja negativna. Šele ko so ukrepi ustrezno izvedeni, se delo na delovnem mestu spet lahko nadaljuje).
Torej, če povsem preprosto pogledamo, lahko vidimo, da ima lahko ocena tveganja povsem enostavno pozitivno oceno, vendar le, če se delodajalec drži navodil, ki so predpisana za neko delovno mesto. V tem primeru ni možno pričakovati nikakršnih težav in nikakršnega tveganja. Je pa v osnovi to velikokrat lažje reči in zapisati kot storiti, zato pa je tudi toliko inšpekcijskih nadzorov, saj so kršitve res kar precej pogoste in je zato potrebno bolj pogosto preverjati, da je teh kršitev čim manj.