Home » Razna oglaševanja » Odgovorna oseba in požarni red

Odgovorna oseba in požarni red

 

projekt varnostPožarni red je akt, ki predpisuje, kako preprečiti, da ne bi prišlo požara in kako ukrepati, če pride kdaj takšna situacija, da ne ogrožamo človeških življenj.
Požarni red je uradni akt, ki ga mora imeti vsaka zgradba, z izjemo družinskih hiš. Pravilnik o požarni varnosti zahteva tudi, da ima vsaka zgradba odgovorno osebo, ki skrbi za požarno varnosti in ki je opravljal strokovni izpit iz požarne varnosti. Na požarnem redu mora biti obvezno napisana odgovorna oseba. Odgovorna oseba pa skrbi tudi za redno servisiranje naprav za gašenje in za vsa ostala vzdrževanja, ki morajo biti urejena v skladu z zakonodajo.
Požarni red mora biti izobešan na vidnem mestu v zgradbi. Požarni red največkrat obesijo na primer pred vhodnimi vrati v notranjosti zgradbe, vsekakor pa to ni ena in edina lokacija. Kdo pa je lahko odgovorna oseba za požarni red? Poleg pogoja, ki je že naveden, mora imeti ta oseba še kar nekaj dodatnega znanja in usposabljanj za seboj, tako da ne moremo reči, da je to dejansko nek laik, temveč oseba, ki je naučena, kako mora ravnati. Dejansko je smisel v tem, da nič ne sme biti prepuščeno slučajem in bolj kot so dogodki predvideni, bolje je in manjše so posledice. Kakorkoli in iz katerega koli zornega kota pogledamo, je smisel, ki ga ima požarni red v tem, da je vse načrtovano in nič prepuščeno naključjem. Še več o ciljih požarne varnosti, ki je tesno povezana s požarnim redom, pa si preberite na spletni strani: https://www.zadetek.org/kaj-je-cilj-pozarne-varnosti/