Home » Prosti čas, šport in zdravje » Kuhanje za zdravo srce

Kuhanje za zdravo srce

 

Kuhanje na napačen način in slaba prehrana pomembno vplivata na zdravje srca. Previsoke ravni holesterola zato pogosto lahko rešite že tako, da spremenite svoje kuhanje in živila, ki jih vsebujejo vaši recepti.

Kuhanje z zdravimi maščobami
Izogibajte se nasičenim maščobnim kislinam. Za kuhanje uporabljajte koristna olja, recepti z ribami pa so lahko prav tako, če ne še bolj okusni kot recepti z rdečim mesom.

Kuhanje rib
Nekatere ribe so odličen vir omega 3 maščobnih kislin. Vaši recepti naj pogosto vsebujejo lososa ali sardele.

Pazite na ogljikove hidrate
Recepti naj ne vsebujejo bele moke in preveč sladkorja. Kuhanje bo veliko bolj zdravo, če zmanjšate količino sladkorja in belo moko zamenjate s polnovredno moko.

Recepti z vlakninami
Recepti s polnovredno moko in izdelki iz le te pogosto pomagajo vašemu telesu bolje nadzorovati absorpcijo sladkorja in pomagali pri občutku sitosti. Vlaknine v ovsenih kosmičih pa vam hkrati pomagajo nadzorovati holesterol v krvi.

Kuhanje na pravi način
Ko govorimo o zdravju srca je tudi pravilno kuhanje pomemben dejavnik. Če vaši recepti vsebujejo maslo, ga zamenjajte z oljčnim ali repičnim oljem. Cvrtje prav tako ne spada v zdravo kuhanje, zato je dobro, da ga popolnoma opustite.

Za zdravo kuhanje vam priporočamo uporabo keramične posode.