Masaža

 

Izraz »wellness« se je najprej pojavil v kontekstu alternativne medicine, predstavlja pa zdravo ravnovesje razuma, telesa in duha, ki se kaže v celostnem občutku dobrega počutja. V ta kontekst sodi tudi masaža.

Kot obliko polaganja rok in nagonsko gladenje bolečih mest so jo verjetno uporabljala že primitivna ljudstva. Stara ljudstva (Indija, Kitajska, Egipt) masažo v svojih rokopisih omenjajo kot obliko zdravljenja bolezni in način zdravljenja poškodb. Kot medicinska doktrina je masaža najverjetneje nastala pred skoraj 5000 leti na Kitajskem, kot del tradicionalne kitajske medicine, cenjena in priljubljena pa je bila tudi v Indiji, kjer sodi v sistem ayurvedske medicine. Masaža in zdravilni dotik sta bila cenjena tudi pri šamanih primitivnih ljudstev na najbolj oddaljenih delih sveta.

Osnovno delovanje masaže lahko razdelimo na dve komponenti: na fizično, ki ugodno vpliva na kožo, mišice, živčevje, presnovo, krvni obtok in sklepe, ker izboljšuje prekrvavitev, telesu pa vrača prožnost in gibčnost, kot tudi na psihično sprostitev uma in duha, ker krepi imunski sistem.