Home » Prosti čas, šport in zdravje » Zakaj so potrebni proteini?

Zakaj so potrebni proteini?

 

Možganske celice, mišice, koža itd. so le nekateri deli telesa, ki so zgrajeni iz proteinov. Proteini naj bi bili sestavljeni kar iz polovice človekove telesne teže. Čeprav tega še niso dokončno dokazali.

Proteini so gradbeni elementi, ki skrbijo za rast in obnavljanje telesa. Proteini niso zgolj za mišice. Proteini so pomembni tudi za notranje organe, lase in kožo. Zgrajeni so iz verige amino kislin, pri čemer je vsak posamezen protein zgrajen iz točno določenega zaporedja in števila različnih amino kislin. Preberite še kaj o rastlinskih beljakovinah na strani https://www.zadetek.org/rastlinske-beljakovine/, ki prav tako spadajo pod proteine.
Prav to je tudi vzrok, da ločimo nohte od las ali perutnino od govedine. Na splošno obstaja 22 različnih amino kislin, pri čemer jih je osem nujno potrebnih za zdravje telesa, vendar jih le to ne more samo proizvajati ali shranjevati. Proteini so najpogsteje v žitiricah, stročnice, proteini so tudi v ribah.
Ko telo dobi amino kisline, se slednje skozi postopek spremenijo v proteine. Zanimivo je tudi, da se pogosto uporablja proteini tudi za beljakovine na splošno.