Home » Lepota in zdravje » Kaj je implantat oziroma zobni vsadek?

Kaj je implantat oziroma zobni vsadek?

 

Zobni vsadek ali implantat je umetna zobna korenina. Implantat je namenjen torej nadomestitvi posameznega manjkajočega zoba, nadomestitvi zobne vrzeli ali skrajšane zobne vrste (manjkajoči zadnji zobje) ali pa za reševanje popolne brezzobosti spodnje ali zgornje čeljusti. Implantat se vsadi v kost spodnje ali zgornje čeljusti, in sicer z operativnim posegom, v lokalni anesteziji.

Za uspešno implantacijo je odločilnega pomena dobro načrtovanje posega, ki zajema oceno splošnega zdravstvenega stanja pacienta, oceno stanja in popolno oskrbo stanja v ustni votlini, natančen RTG posnetek (po možnosti 3D slikanje), preučitev protetične oskrbe in temeljit pogovor s pacientom. Sledi operativni poseg, ki  traja približno 20 minut, odvisno od tega, koliko implantatov nam bodo pri tem vsadili. Najprej nam strokovnjaki naredijo kratek rez v dlesen, ta se  razpre, nato se s kirurškimi instrumenti pripravi mesto vsaditve, z svedrom pa se pripravi kostno ležišče, kamor se privije implantat oziroma vijak. Z nekaj šivi se dlesen zapre. Po vsaditvi implantata so seveda možni stranski učinki oralnega kirurškega posega, ki vključujejo kratkotrajno lokalno otekanje, edem, hematom in kratkotrajne motnje okusa in žvečenja.

Po operaciji si lahko z hladilnimi blazinicami na obrazu hladimo mesto otekline. Lahko jemljemo tudi analgetike, potrebno pa je redno jemanje antibiotika, če nam ga je zobozdravnik predpisal. V tem času se moramo izogibati fizičnim naporom, vroči hrani in pijači, kajenju ter pitju alkohola. Več kot teden dni po operaciji  je ustno higieno smiselno dopolniti z ustrezno ustno vodo. Takrat sledi tudi odstranitev šivov.